Društvene mreže su već odavno postale ljudska svakodnevnica. Tome svjedoči i činjenica da preko 50% korisnika interneta ima najmanje jedan aktivan profil na društvenim mrežama, a čak više od 25% korisnika društvenih mreža posjećuje svoje profile i do nekoliko puta dnevno.

Ali, jeste li se ikada zapitali koliki je zapravo potencijal društvenih mreža kada biste ih koristili u poslovne svrhe, odnosno u kojoj mjeri bi vam pomogle u razvoju i unapređenju vašeg poslovanja?

 

Zašto društvene mreže?

U poslovnom svijetu društvene mreže predstavljaju, hajmo reći, neki oblik vizit karte – daju prvi utisak o vama ili vašoj firmi/kompaniji, prikazuju osnovne informacije o vašem poslovanju te predstavljaju vezu između vas i potencijalnog kupca ili klijenta. To je samo jedan od mnogobrojnih razloga zbog kojih je aktivan profil na društvenim mrežama nužan.

U nastavku ćemo navesti 5 najvažnijih razloga zašto bi vaš biznis MORAO biti prisutan na društvenim mrežama.

1. Društvenim mrežama možete ciljati svoju publiku

Ukoliko vašim potencijalnim klijentima ili kupcima želite pokazati čime se bavite, onda su plaćeni oglasi putem Facebooka ili Instagrama savršen način da to i učinite.Facebook i Instagram vam pružaju napredne opcije kojima možete doprijeti do onog profila ljudi za koje mislite da bi mogli biti vaši potencijalni klijenti. Tako na primjer možete precizno ciljati publiku prema:• dobu ili polu• lokaciji gdje žive• njihovim interesima• jeziku koji govore• uređaju koji koriste (mobiteli, računar, iOS, Android) i sl.Također, plaćeni oglasi će vam pomoći ukoliko ste „novi u igri“, odnosno ako ste tek kreirali svoju stranicu na Facebook-u ili Instagramu i želite široj publici približiti vašu djelatnost ili usluge.

2. Pratite konkurenciju

Konkurencija je veća nego ikada, a jedna od velikih prednosti društvenih mreža je što možete putem raznih kanala pratiti svoju konkurenciju. Na društvenim mrežama kao što su Facebook, Instagram ili LinkedIn možete lako saznati koje teme i kakve postove „lajkaju“ njihovi (tj. vaši) potencijalni klijenti te na taj način poboljšati i unaprijediti svoje poslovanje.

3. Otvarate nova vrata u svijetu poslovanja

Ako vam je cilj da svoj posao proširite i razvijete na strano tržište, onda nema boljeg načina za to od društvenih mreža! S obzirom da društvene mreže nisu nužno vezane za jednu lokaciju, idealno su sredstvo da putem njih najbrže dođete do publike iz bilo koje zemlje širom svijeta i na taj ih način upoznate sa svojim biznisom.

4. Povećavate promet i konverzije na vašoj web stranici

Svaki put kada objavite neki kreativan ili zanimljiv sadržaj na društvenim mrežama, povećavate mogućnost da vaš potencijalni kupac ili klijent posjeti i vašu web stranicu. Još ako putem te iste web stranice prodajete vaše proizvode ili nudite usluge, vašoj sreći neće biti kraja 😊.

5. Izgradnja zajednice

Društvene mreže idealne su za stvaranje zajednice, a ukoliko budete aktivni, onda budite sigurni da će vas pronaliziti osobe koje su zainteresovane za ono što nudite! I ne samo to, vremenom ćete izgraditi zajednicu kojoj ćete moći dijeliti sve vaše novosti vezane za vaš biznis, ali i tražiti njihovo mišljenje u vezi vašeg poslovanja te na taj način dobiti feedback koji možete uzeti u obzir pri smišljanju vaših budućih marketinških planova. Tako ćete vremenom uspostaviti komunikaciju sa osobama koji zaista vole i cijene ono što nudite.

Ukoliko ste do sada imali nedoumicu da li je vašem biznisu potreban profil na društvenim mrežama, sigurni smo da su navedeni primjeri sasvim dovoljni da shvatite da bez društvenih mreža danas NE MOŽETE!

Stoga, povežite se sa svojim kupcima i kreirajte Vašu digitalnu strategiju još danas!