5 noviteta na društvenim mrežama koje trebate znati | Paradox

KONTAKT

Zakažite besplatnu konsultaciju sa jednim od naših najboljih stručnjaka u marketingu i otkrijte načine za pridobijanje novih kupaca koristeći digitalni marketing.

Kontaktirajte NasPreferiram kontakt putem:
TelefonaEmail-aUvijek postoji nešto novo na društvenim mrežama. Svaki dan dolazi do novih obavijesti, promjene ili dodatnih karakteristika od kojih su neke manje ili više značajne. Ipak neizostavna je činjenica da svijet društvenih mreža konstantno napreduje. Značaj promjena je subjektivan – ono što je mala promjena za većinu korisnika može biti ogromna za nekog drugog.

U nastavku ćemo Vas upoznati sa novim i važnim promjenama koje ćete možda vrlo uskoro moći primjetiti na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Pinterest.

       1. „Job listings“ – lista poslova na mreži Facebook

Društveni div, Facebook, trenutno testira uvođenje nove opcije koja će biti odličan alat za Facebook stranice. Određene stranice će uskoro moći da primijete novi tab „Jobs“ koji će se nalaziti u sekciji „Manage Tab“. Svrha je da kompanije počnu koristiti društvenu mrežu Facebook i onda kad imaju za cilj otvaranje novih radnih pozicija. Admini stranice bit će u mogućnosti odlučiti koje radne pozicije će biti vidljive pratiocima a koje ne. Na ovaj način, Facebook želi ući na teritoriju LinkedIna.

        2. Instagram Live

Instagram testira novu live-streaming opciju ugrađenu u Instagram Stories. Ovo nas nije iznenadilo s obzirom da je još u augustu na predstavljanju Instagram Stories, izvršni direktor Kevin Systrom rekao da razmatraju uvođenje i live videa. Opcija „Stories“ funkcioniše veoma dobro. Predviđamo da će i opcija „Live“ doživjeti veliki uspjeh.

instagram live

        3. Facebook testira uklanjanje prikaza broja lajkova

Da li su Facebook lajkovi uopće relevantni za prikazivanje uspjeha neke stranice? S obzirom da je Facebook reducirao organski doseg i da postoji opcija praćenja stranice bez stvarnog lajkanja (ili s druge strane, prestanka praćenja stranice bez odabira „unlike page“), broj lajkova na stranici više nije mjerilo uključenosti i interakcije. Veću vrijednost bi imali podaci o broju interakcija po postu nego ukupni broj lajkova stranice. Kao dio novog testiranja, Facebook u potpunosti otklanja prikaz broja lajkova.

Još uvijek nije 100% sigurno da će se ovo testiranje implementirati u cijelom svijetu s obzirom da broj lajkova još uvijek igra važnu ulogu kod tzv. „social proof“ funkcije – prije ćete vjerovati stranici koja broji 1000 lajkova nego onoj sa 100.

facebook-lajkovi

          4. Pinterest predstavlja funkciju „Pin Collective“

Pinterest nastoji svoju platformu učiniti korisnom za biznis uključujući nove alate za oglašavanje koje omogućavaju brendovima da predstave svoje proizvode i usluge. U tu svrhu, predstavljen je „Pin Collective“ koji se sastoji od grupe probranih ljudi koji znaju šta sadržaj čini uspješnim na ovoj društvenoj mreži. Pomoću ove opcije, brendovi mogu direktno sarađivati sa navedenim kreatorima u cilju dobivanja savjeta o najboljim načinima korištenja platforme i povezivanja sa ciljnom skupinom. Pinterest može biti veoma komplikovana platforma, ali Pin Collective nudi veliku olakšicu za snalaženje i uspjeh brenda.

         5. Planiranje Facebook Live-a

Facebook je nedavno najavio unapređenje opcije Facebook Live koja će omogućiti vlasnicima stranica da rasporede i najave njihove Live prenose. Nova opcija šalje najavni post koji napominje korisnike kada će se Live održati. Moći ćete najaviti svoj „live“ sedmicu unaprijed i korisnici Facebooka Vam se mogu pridružiti 3 minute prije samog početka. Jednom kada ste rasporedili Vaš live video, bit ćete u mogućnosti podijeliti ga na raznim mjestima, kao što su web stranica ili blog. Opcija još nije dostupna za lične profile. Za korištenje ove opcije, admini stranica trebaju otići na „Publishing tools“ na vrhu njihove stranice, a zatim odabrati „Video library“ te opciju „Live“. Nakon toga bit ćete u mogućnosti odabrati najznačajnije stavke vezane za Vaš Live – opis, sliku itd.

facebook-live-raspored-5

Sad kad ste upoznati sa novitetima društvenih mreža koji samo što nisu stigli, njihova implementacija Vas neće pretjerano iznenaditi. Ostaje samo da se prilagodite i da očekujete još promjena u budućnosti. Do tada, uživajte u svim opcijama i ostanite vjerni korisnici društvenih mreža iskorištavajući sve njihove potencijale.